Koroonakriis pani paljud mõtlema, kuidas käia poes harvemini ja varuda korraga rohkem toitu. Tegelikult kehtib sama tõde ka väljaspool kriise: mida paremini me toitu planeerime ja säilitame, seda rohkem raha me kokku hoiame. Vähem emotsioonostusid, läbimõeldud menüü ja pikem säilivus – kõik see on võimalik, kui kasutad nutikalt looduslikke vahendeid.
Üks kõige tõhusamaid abimehi on mesilasvahakangas ehk vahariie, tuntud ka kui VahaVrap. See on korduvkasutatav, hingav ja antibakteriaalne toidumähis, mis aitab toitu värskena hoida oluliselt kauem kui kile või tavaline karp.
Siin on lihtsad ja praktilised nipid, kuidas erinevaid toiduaineid naturaalsete mesilasvahakangaste abil paremini säilitada.
Marjad – kaitse hallituse eest ja pikenda säilivust
Marjad on kiired riknema, kuid õige hooldus aitab neid tunduvalt kauem värskena hoida.
Pese marjad ja sorteeri välja muljutud või kahjustunud viljad.
Loputa marju äädikaveega (1 osa äädikat, 10 osa vett), et vähendada hallituse teket.
Loputa puhta veega ja lase täielikult kuivada.
Aseta marjad VahaVrapi sisse või kata kauss mesilasvahakangaga.
NB! Marjad võivad mesilasvahakangale anda värvi – vali nende jaoks pigem meie värvilised korduvkasutatavad vahariided.
Õunad – kuidas vältida pruunistumist?
Viilutatud õunad on suurepärased snäkid ja piknikeemised, kuid kipuvad kiiresti pruunistuma.
Nipp:
Leota õunaviile paar minutit meevees (2 tl mett + 1 tass vett). Mee looduslikud peptiidid aeglustavad pruunistumist.
Seejärel mähi õunad mesilasvahast toidumähisesse – vahakangas loob loomuliku kaitsekihi ja hoiab õunad kaua värsked.
Banaanid – hoia need kollased kauem
Banaanid valmivad kiiresti, kuid nende vananemisprotsessi saab pidurdada:
eemalda banaanid pundist
mähi iga banaan eraldiseisvalt vahariidesse
Kui banaan juba liiga pruun on, tükelda see ja pane sügavkülma – smuutides ideaalne.
Apelsinid ja sidrunid – tsitruselised püsivad kauem külmikus
Apelsinid säilivad toatemperatuuril mõne päeva, kuid külmikus mesilasvahakangaga kaetud viljad püsivad värskena mitu nädalat.
Sidruniga toimi nii:
vajad ainult veidi mahla? Tee kahvliga sidrunisse väike auk ja pigista vajalik kogus
ülejäänu pane VahaVrapi sisse külmikusse
pooleks lõigatud sidrun säilib vahakangas vähemalt nädala kuivamata
Leib – hoia pehme ja värske
Leiva parim säilitamise keskkond on jahe ja kuiv.
Mässi leib mesilasvahakangasse – hingav materjal hoiab niiskuse tasakaalus, ei lase koorikul liigselt kõvaks minna ning pikendab värskust.
Sibul – poolik sibul kuivab aeglasemalt
Poolik sibul säilib VahaVrapis üllatavalt kaua – hingav antibakteriaalne kate hoiab lõhna kinni ja vähendab kuivamist.
Porgand – lisa niiskust, et säilimine pikeneks
Porgandid püsivad kõige paremini niiskemas keskkonnas.
Aseta porgandid veega täidetud anumasse
Kata anum mesilasvahakangaga
Hoia külmkapis
Vahakangas aitab anumat tihkelt sulgeda, kuid laseb siiski õhul liikuda.
Tomat – õiged tingimused annavad parima maitse
Tomatit ei ole mõistlik panna külmikusse enne, kui see on täiesti küps.
Poolküpseid tomateid hoia toatemperatuuril, varreots allapoole – nii pääseb vähem õhku ja baktereid vilja sisse.
Küps tomateid võid hoida külmikus, soovitatavalt mesilasvahakangasse mässituna, et säilitada niiskus ja maitse.
Maitsetaimed – värsked mitu päeva järjest
Poest toodud maitsetaimed säilivad paremini, kui:
eemaldad pakendi;
loputad taimed külma veega;
kuivatad õrnalt;
mässid need ühe kihina vahariidesse.
Mesilasvahakangas hoiab maitsetaimed värskena ja takistab kiiret närbumist.
Kokkuvõte: mesilasvahakangas on looduslik ja tõhus viis toidu säilitamiseks
Kui soovid käia poes harvem, vähendada toidukadusid ja hoida toitu värskena, siis on mesilasvahakangad tõhus, loodussõbralik ja korduvkasutatav lahendus.
Need:
pikendavad toidu säilivusaega;
sobivad puu- ja köögiviljade, leiva, juustu ja snäkkide jaoks:
on hingavad, antibakteriaalsed ja plastivabad;
aitavad vähendada olmeprügi ja säästa raha.
VahaVrap muudab toidu hoiustamise lihtsamaks ning planeeritud ostud ei muutu enam raisku minevateks ostukorvideks!
